A borkészítésben fontos szerepe van a fahordós érlelésnek, de minden egyes bortétel nyomot hagy a hordóban, és ezek a nyomok nem csak tovább öröklődnek a később ott érlelt borokban, hanem a művelet hatékonyságát is csökkentik. Persze minden borász öblögeti, és kénezi a fahordóit, de a fa pórusaiba beszorult részecskéket nem nagyon tudja már onnan kibányászni, a dongák belső felének lecsiszolása pedig csak félsiker ahhoz a módszerhez képest, amire egy ifjú titán nemrég vállalkozást (HORDOKI) alapított.

A pincénkben nagy hangsúlyt fektetünk a tisztaságra, hiszen élelmíszert állítunk elő és az egyes tételek egymásra hatását is szeretnénk kizárni. Ezért ahogy tudomást szereztünk erről az új módszerről, egyből jelentkeztünk, és sikerült az első ügyfelek egyikeként bejutni a sorba.

A módszer alapvetően két lépésből áll. Az első lépés egy vízgőzös felmelegítés, ami után a felmelegedett hordókat bedugaszoljuk, és a lehülés közben keletkező vákuum kiszippantja a fa szövetéből a lerakódásokat. Nagy élmény volt a melegítés közben kiáramló gőzbe szippantva megérezni a fa illatát! A második lépés egy ózonos kezelés, ami egyre több területen elterjedt fertőtlenítési módszerré válik: lassan már minden takarítószertárban ott figyelnek az ózon generátorok, mi is rendszeresen használjuk.

Izgatottan várom, hogy a még alakulóban lévő vörösbor tételeink valamelyikét végre megjárathassuk a felújított hordókban!

About the Author

Csapó Zoltán

A Borbora Borház vezetője, és egyik bloggere